Andrej Bán - Iné Slovensko 2002
 

Výstava potrvá od 12. do 30. marca 2003
Otvorené denne od 13,00 – 18,00 okrem pondeľka


 

"Pri svojej reportérskej práci som pochopil, že zaujímavejšie než "hlavné javisko" je väčšinou zákulisie udalosti. Teda mimovoľné gestá, nejednoznačné a možno aj ťažko pochopiteľné situácie, pri ktorých sa - a o tom som presvedčený - v istých vzácnych okamihoch zjavuje čosi spontánne a neopakovateľné. Najviac ma zaujíma autentický život, rituály a zvyky obyčajných ľudí, ktorí žijú akoby proti prúdu času. Slovensko, a najmä jeho odľahlé miesta, poznám dôverne. Zaujíma ma také Slovensko, ktoré mizne, ktoré sa nevie a možno ani nechce vysporiadať s "novou dobou". Táto zdanlivá strnulosť transformujúcej sa krajiny je iba vonkajšou maskou ťažkých vnútorných drám. Aj preto som do svojej knihy Iné Slovensko napísal iba jednu vetu: Môže sa stať, že takúto krajinu nenájdete na žiadnej mape."

ANDREJ BÁN, november 2002

Dokumentárna fotografia je pre nás častokrát výbornou inšpiráciou, lebo život prekvapivo prináša situácie, ktoré nevymyslí ani najlepší scenárista. Preto vytvárame priestor pre slobodnú tvorbu najlepších slovenských dokumentárnych fotografov a snažíme sa byť rovnako presvedčiví, zrozumiteľní a uznávaní ako oni.

Juraj Vaculík

Víťazom prvého ročníka grantového programu reklamnej agentúry JVCS Photodocument.sk bol vo februári 2002 fotograf Andrej Bán.