Strieborný prach...výber zo slovenskej filmovej fotografie
 

Výstava potrvá od 1. októbra do 2. novembra 2003
Otvorené denne od 13,00 – 18,00 okrem pondelka


 

Strieborný prach…

Výber zo slovenských filmových fotografií

Asi všetkých nás niekedy ožiaril strieborný prach filmového plátna, jeho hviezd, príbehov… Prvý kontakt s ním sme získali cez filmové fotografie, takzvané "fotosky", keď nás oslovili cestou za všednými povinnosťami vo vývesnej skrinke kina, alebo v tlači. Nezasväteného možno nikdy nenapadlo, že tieto čriepky vytrhnuté z mozaiky filmového príbehu nie sú jednoducho vykopírované z filmového pásu naexponovaného filmovou kamerou, ale že sú to výsledky práce fotografa, samostatného člena filmového štábu.

Byť filmovým fotografom je dosť náročné odvetvie fotografickej činnosti, zahŕňa totiž celú širokú škálu fotografického "remesla". Filmový fotograf musí byť pohotový reportér, drzý paparazzo, citlivý portrétista, zasnený krajinkár, zúčastnený dokumentarista… Je vystavený niekedy neuveriteľným podmienkam práce, vrtochom prístrojov, počasia, hercov, režiséra… Ale očakáva sa, že za každej situácie, ktorá je neopakovateľná, odvedie stopercentnú prácu. Viedli sa často polemiky nakoľko je táto práca tvorivá, veď o jej výsledku rozhoduje farbistosť príbehu, predstava režiséra, prístup kameramana, výber prostredia, hercov… Ale často práve bohatstvo toho, čo už je dané, je obmedzením a prostota je výzvou k vytvoreniu pôsobivého fotografického obrazu.Samozrejme vzhľad filmových fotografií závisí vo veĺkej miere od výtvarného názoru tvorcov filmu, ale nie je jedno kto rozhodne o tom, ako a kedy stlačiť spúšť. Každý, kto skúsil túto prácu,určite podľahol jej čaru. Niektorí jej zostali verní dlho, iným bola pestrou, niekedy len letmou zastávkou, inšpirujúcou pri ďaĺšej práci.Spomeňme mená, ktoré by sme mali stretnúť pri prezeraní filmových fotografií: Karol a Gita Skoumalovci, Milan Kordoš, Magdaléna Robinsonová, Ladislav Bródy, Zuzana Mináčová, Jitka Ondrejkovičová, Anton Podstraský, Vladimír Vavrek, Milan Švehlík, Ivan Matejka, Milota Havránková, Anna Antalová-Stock, Judita Csáderová, Elena Hríbiková-Považanová,Gita Polónyiová, Tibor Borský, Václav-Miro Polák, Zuzana Jójárt, Tóno Stano, Táňa Hojčová,Dušan Dukát,Robo Kočan,Martin Kollár.

Pôvodne sme mienili obsah výstavy inštalačne zvýrazniť,vypichnúť niektoré zábery, ale možnosti výstavného priestoru a množstvo zachovaného materiálu v obrazovom fonde Slovenského filmového ústavu nás priviedli k najjednoduchšiemu spôsobu prezentácie, aby bolo možné vystaviť čo najviac fotografií. Zároveň sme dávali, pokiaľ to bolo možné, prednosť autentickým dobovým zväčšeninám, pretože pri ich zhotovení stáli väčšinou sami autori.

Vzhľadom na pohnuté osudy slovenskej kinematografie v posledných rokoch a s tým spojené obavy o fotografický negatívny archív, bolo potešením môcť sa prehrabovať v množstve zachovaného pozitívneho materiálu v Slovenskom filmovom ústave. Škoda, že sa v posledných rokoch nepodarilo zachovať predtým zavedenú povinnosť odovzdávať z každého vyrobeného filmu takzvanú "výberovú sériu" do archívu.
Judita Csáderová